GullUll - D2 / Dagens Næringsliv
D2
Design
Gullull
Marianne Lie Berg
Publisert: 28.01.2016 — 21:18
PRODUKSJON NORSK I Norge er det i dag tolv nasjonale saueraser, hvorav seks er utrydningstruet. Mange av disse rasene har spettet grå, sorte eller brune fargesjatteringer og kvaliteten på bunnhårene er annerledes enn på dekkhårene. Denne ullen vil ikke norsk masseproduksjon ha. For dem er det importert ull av jevn kvalitet som er blitt standard.
– Da jeg var i mammaperm i 2012 kom jeg over en forskningsrapport som hadde jobbet med å kartlegge norsk ull. Her var det åpenbart et marked for å lage nisjeprodukter av den ullen storindustrien ikke vil ha, sier siviløkonom Carina Sandsmark Øvestad på telefon fra Sandnes.
EKSEMPELETS MAKT I 2012 startet hun firmaet Varp & Veft og under årets designmesse i London stilte hun ut den første produktserien sammen med tekstildesigner Jon Petterson på 100% Norway–utstillingen.
– Det vi oppdaget var at forhandlere i England var interessert i nisjeproduktet vårt. De ville samarbeide med arkitekter og bruke det i offentlige miljø.

Sandsmark Øvestad understreker at Varp & Veft ikke handler om den ene tekstilkolleksjonen.
– Sauebransjen i Norge består av ulike aktører som sitter på hver sin tue og jobber. Noen holder på med vanlig norsk kvitsau, andre er ildsjeler og jobber med de truede rasene, andre igjen med veving eller spinning. Min rolle er å få alle til å snakke sammen så vi kan skape lønnsomme produkter av ullen som i dag ikke utnyttes.
GULLULL For siviløkonomen handler dette om å kunne skape produkter som både er bærekraftige i hele produksjonskjeden, norsk ull er den eneste naturfiberen i verden som er svanemerket, til også å bli bærekraftig økonomisk.
– Ved å involvere alle ledd i norsk tekstilindustri, fra bonden og sorteringsmaskineriet, til veverne, spinnerne og designerne vil man få verdiskaping i alle ledd innenfor norsk produksjon.
Når man også vet at rasesauene er viktig for balanse i økosystemet er ringen sluttet.
Hvis vi for eksempel ikke hadde utgangersau. Det er sauer som går og beiter utendørs hele året langs kysten. De har en viktig rolle i forhold til gjengroing av landskap, insekter, bearbeiding av jordsmonn. Det henger sammen med hele økosystemet.