Verdi fra Sorte Får

VARP & VEFT ble etablert i 2013 med mål om å foredle «upopulær» og underutnyttet ull fra gamle saueraser. Forretningsplan ble skrevet, jeg fikk etablerertilskudd fra Innovasjon Norge, sa opp bankjobben - og siden den gang har ballen rullet..

For deg som har lyst til å lære mer: Les boken "Ren ull", skrevet av to av Norges (u)offisielle ulldamer - anbefales varmt! For ordens skyld: Jeg er ingen bonde (men siviløkonom..!) Mitt ønske er at det skal komme noe positivt ut av den innsatsen og de ressursene som jeg putter inn i mitt lille virke. Og at det skal være lystbetont og givende - for meg, for kundene mine og alle de jeg jobber sammen med!  

Og mye moro har det blitt! Da den ferdige ullvaren først ble lansert i 2015, fikk den (og jeg!) ta del i utstillingen 100% Norway i London. I en globalisert verdenshandel er det nemlig regnet som unikt å kunne følge et produkt "fra fiber til ferdig vare", ikke minst om det er laget lokalt og på bærekraftig vis i vår del av verden. Siden den gang har det blitt innsalg hos forhandlere, produktutvikling, en finfin liten nisjebutikk i fjøset, og ikke minst en masse læring ift å dele åpent fra egen hverdag på sosiale medier..!   

”Hvorfor importerer Norge ull fra utlandet mens norske sauebønder knapt får betalt for ulla si?” Det ville jeg finne ut av! Jeg hadde nemlig lært at det ikke er kvaliteten på norsk ull som setter begrensningen, men økonomi; Dessverre er det rimeligere å importere ull enn å bearbeide den ulla våre egne sauer kaster av seg. Dette var noe som frustrerte en ung siviløkonom.

Vi har to små gutter, og uken før den yngste sønnen vår ble født ble min forretningsidé tildelt etablerertilskudd fra Innovasjon Norge. Jeg fikk dermed en fin dytt over på ny karrierevei, og etter en begivenhetsrik mammapermisjon sa jeg opp finansjobben for å satse for fullt på norsk «upopulær» og underutnyttet ull. Jeg startet med å dra med mannen og de to små barna våre på ”roadtrip” på Vestlandet for å besøke noen av de ullvarefabrikkene som fortsatt består og å se nærmere på ulike saueraser. På et veveri underveis kom idéen om hva bedriften skulle hete; «Varp» og «Veft» er nemlig navnet på de to trådsystemene i en vev som fletter tråder sammen til et tøystykke.

Etter halvannet år hadde vi fått kjøpt drøye 100kg håndplukket råull fra Norges fineste ullfiber, etter en hel del "om og men" var det herligste enkeltgarn ferdig spunnet, og til sist kom også tekstildesignet på plass, utviklet av førsteamanuensis ved kunst- og designhøgskolen i Bergen. I 2015 kunne vi stolt vise frem norsk ubehandlet Gråsauull fra Vestlandet!

Gråsauulla er et rent naturprodukt uten bruk av verken blekemiddel eller fargestoff. Den vil variere med flokken, med klima og med beitegrunnlag. Akkurat som fin vin fra eksklusive vingårder vil ulla derfor være forskjellig fra år til år. Kan det være en fordel snarere enn en ulempe? Så unikt ble resultatet at ullvaren ble vist fram i gjevt selskap på utstillingen 100% Norway under London Design Festival!

Produksjonen av ullvaren vår er spredd langs Norskekysten fra Trondheim til Molde og Bergen. Design og en del av sømarbeidet gjøres i Sandnes, der VARP & VEFT har hovedkontor med lager og en liten "fjøsbutikk" i Salomonsmauet. Produkter av Gråsauulla selges i tillegg via forhandlere og egen nettbutikk. Metervaren distribueres også til UK.

5 år etter oppstart var jeg "fullinvestert" i ull og store tanker. Egen lønn og alt av oppsparte midler var nå omgjort til en liten virksomhet med nydelige ulltekstiler og et litt vanskelig navn.. ;) Offentlig støtte og egenmotivasjon har tatt meg hit, men så ble det bratt. Så hva gjør en da? Med siviløkonomstudie og gründerskole i ryggsekken var jeg smertelig klar over at det neppe ville være stor investeringslyst blant rasjonelle, avkastningssøkende investorer. Ikke hadde jeg veldig lyst til å gå ut på frierferd nå som jeg hadde såpass dårlige kort på hånda heller! Heldigvis var en liten produksjon allerede i gang (jeg syr ikke lenger produktene selv..! :D), og egenutviklede produkter som Gråsau puter, Bremluer og småvarer er nok til å holde hodet over vann og åndredrettet i gang :) I gründerportretter av dem som faktisk har fått det til, spørres ofte "hva tror du var det viktigste kriteriet for at du har lykkes, slik at du nå kan leve av det du startet opp?" Ikke få av dem svarer "perseverance", dvs evnen til å holde ut. Og jeg har tenkt å klore meg fast! For å få det til har jeg nå to jobber, der den ene heldigvis er betalt og gir pensjonsrettigheter og goder som fri mobil, ferie og kollegaer - for en luksus! :D Som prosjektleder på Stavanger Universitetssykehus er jeg del av et supert team på 6 stykker som skal sikre at vi er i stand til å ta i bruk nytt sykehus som skal stå klart for innflytting i 2023. Mitt ansvar er å sikre god operasjonsflyt for elektive pasienter, dvs vi skal legge til rette for at planlagte operasjoner skal foregå så smidig som mulig til beste for både pasienter og sykehusansatte. Det er faktisk ikke veldig forskjellig fra å ville bidra til verdiskaping fra Sorte Får.. :)

VARP & VEFT driftes for fullt, og ordre sendes flere ganger ukentlig!

Vi tror det er av verdi å utnytte ullens egenart, slik man gjorde i tidligere tider. Kvaliteten er svært god, gitt at man tar merkostnaden en slik foredling innebærer. Grå Trøndersauulla, som har forholdsvis tynne og myke fibre, har vi derfor valgt å nytte til lette stoffer med godt fall, der sauens naturlige fargespill er bevart gjennom håndsortering av ulla. Vi mener det er verdi i å bevare det særegne og det autentiske. Nettopp derfor er også produksjonen vår norsk og så lokal som det lar seg gjøre. 

Vi kjøper råull fra dyktige sauebønder og jobber tett på råvaren - fra fiber til ferdig vare.

Lokalt norsk håndverk illustrert av designerduoen SØLV.

Utvikling og produksjon går over en periode på flere måneder og omfatter hvert ledd fra innkjøp og finsortering av råull til tekstildesign, trikotasje, veving og søm.

Fortsatt har vi ildsjeler og raselag som ønsker å avle på ull og holder raser for ulla sin del. Knut Thunheim på Moi demonstrerer en flott og kompakt ullfell på sin Rygja Sau.

For å utnytte den flotte ulla kreves mye manuelt arbeid i form av fjerning av smårusk og sortering av hver ulldott etter kvalitet og farge. Derfor blir den som oftest solgt svært billig til utlandet uten noen form for bearbeiding i Norge.

Under vises et lyst og mellomgrått utvalg som vi fikk skilt ut fra høstklippen (2015) av fineste Grå Trøndersau-ull. Fersk og fin råull er levert via Raselaget for Grå Trøndersau, og sortering ble utført av fagfolk ved Selbu Spinneri - her kreves flittige fingre og et trent øye. 

Etter sortering går ulla til vask, for så å spinnes til garn. Hillesvåg Ullvarefabrikk kan fortelle at den norske ulla har så god spenst at ulla står til taket når sekkene sprettes. I bruk betyr dette at plagg og tekstiler vil beholde form og fasong; Se for deg en god ullgenser som ikke "sagger", men holder seg like fin i år etter år. Eller et ullteppe der fibrene reiser seg igjen og ikke etterlater et søkk etter stoler og bordbein når stua skal ommøbleres.

Og ja, dette er slow wool. På tørkeloftet blir garnet hengt opp til tørk. Alternativet ville være en slags sentrifugering. Vi holder en knapp på lufttørking :) 

Vi tror det er av verdi å utnytte ullens egenart, slik man gjorde i tidligere tider. Kvaliteten er svært god, gitt at man tar merkostnaden en slik foredling innebærer. Derfor velger vi også å finsortere ulla etter sauens egne farger.

Under er en stolt tekstildesigner (www.jonpettersen.com) og Viktor Gautvik under vevingen av prøvene til vår første tekstilkolleksjon. Her er det varmt, fuktig og høylytt!

Renningen som veven er satt opp med inneholder flere tusen tråder. Da er det kanskje ikke så rart at oppsett av renning er for eget fagfelt å regne..

Tekstilene sjekkes med lupe og eventuelle feil rettes for hånd. 

Norsk trikotasjeindustri oppstod mot slutten av 1800-tallet. Et par aktører produserer fortsatt i Norge. Her får vi strikket god, gammeldags 3-lus og strukturstrikk.

Søm er en arbeidskrevende prosess, og kanskje del delen av produksjonen som er vanskeligst å få gjort i et høykostland som Norge. VARP & VEFT har lokalt design- og sømstudio i Sandnes.  

 

Den enkelte ullsort innebærer utprøving av garnkvalitet og legger føringer på tekstildesign og bindingsstruktur. Ved utvikling av tekstiler er målet alltid å finne kombinasjoner av garn, binding og mønster som får frem kvalitetene i det aktuelle ullgarnet og samtidig gir ønsket uttrykk og funksjon. Norway Cloth™ tekstilkolleksjoner utvikles i samarbeid med utvalgte designere, ullkjennere og produksjonsteknikere, slik at den enkelte ullsort foredles til egnede tekstilkvaliteter.

Fra sau til tekstil, fra Selbu i nord via Hillesvåg i Bergen til Tingvoll ved Molde... og til utstilling i England under London Design Festival