Vår produksjon; Fra fiber til ferdig vare
Årlig samles det inn rundt fire tusen tonn norsk ull. Likevel er det slik at verdiskapingen fra denne fornybare ressursen er lav – og den fine ullfiberen fra våre gamle saueraser kan være en utgiftspost for norske gårdsbruk!
VARP & VEFT ble etablert i 2013 med mål om å foredle den mørke ulla fra gamle saueraser. Navnet viser til de to trådsystemene i en vev og til nyskaping gjennom samarbeid. Våre produksjonspartnere er ildsjeler og sammen lager vi verdens fineste ullvare foredlet i Norge.
Virksomheten har fått etablerertilskudd fra Innovasjon Norge i to faser og gjennomført SkatteFUNN prosjekt. Det hårete målet var å skape et marked for nisje-ull av høy kvalitet og sikre en velfungerende verdikjede for slik produksjon. Særpregede ullfibre skulle foredles til egnede tekstilkvaliteter med arkitekter og prosjektmarked som målkunder. På den måten skulle vi sikre bonden en stabil avsetning på ulla og gjøre det lønnsomt å avle på sau for ulla sin skyld.
En rekke milepæler er nådd siden 2013. Vår første tekstilkolleksjon fra Grå Trøndersau ble lansert på den kuraterte utstillingen 100% NORWAY i London. Vi har egenutviklet vevgarn, sikret designrettigheter, startet sømstudio, inngått distribusjonsavtale for eksport, testet ut kommisjonsavtaler, gjort produktlanseringer og levert en rekke sluttprodukter til kjeder og frittstående butikker. Men fortsatt er virksomheten liten.
Kanskje ligger det en dag til rette for å skalere opp, slik forretningsplanen opprinnelig tilsa. Inntil videre utvides sortimentet sakte, fra fiber til ferdig vare. Ofte lages unika og kun få eksemplarer av hver sort fordi det føles riktig.
Dette er Norges fineste ullfiber.
Produksjonen av ullvaren vår er spredd langs Norskekysten fra Trondheim til Molde og Bergen. Design og deler av sømarbeidet gjøres i Sandnes.
Vi kjøper råull fra dyktige sauebønder og jobber tett på råvaren - fra fiber til ferdig vare.
For å utnytte den flotte ulla kreves mye manuelt arbeid i form av fjerning av smårusk og sortering av hver ulldott etter kvalitet og farge. Derfor blir den som oftest solgt svært billig til utlandet uten noen form for bearbeiding i Norge.
Under vises et lyst og mellomgrått utvalg som vi fikk skilt ut fra høstklippen av Grå Trøndersau-ull. Fersk og fin råull er levert via Raselaget for Grå Trøndersau, og sortering ble utført av fagfolk ved Selbu Spinneri - her kreves flittige fingre og et trent øye.
Utvikling og produksjon går over en periode på flere måneder og omfatter hvert ledd fra innkjøp og finsortering av råull til spinning, tekstildesign, veving og søm.
Etter sortering går ulla til vask, for så å spinnes til garn. Hillesvåg Ullvarefabrikk kan fortelle at den norske ulla har så god spenst at ulla står til taket når sekkene sprettes. I bruk betyr dette at plagg og tekstiler vil beholde form og fasong; Se for deg en god ullgenser som ikke "sagger", men holder seg like fin i år etter år. Eller et ullteppe der fibrene reiser seg igjen og ikke etterlater et søkk etter stoler og bordbein når stua skal ommøbleres.
Og ja, dette er slow wool. På tørkeloftet blir garnet hengt opp til tørk. Alternativet ville være en slags sentrifugering som er hardere på ulla. Vi holder en knapp på lufttørking.
Vi tror det er av verdi å utnytte ullens egenart, slik man gjorde i tidligere tider. Kvaliteten er svært god, gitt at man tar merkostnaden en slik foredling innebærer.
Grå Trøndersauulla har i hovedsak tynne og myke fibre. Denne har vi valgt å nytte til lette stoffer som draperer pent, der sauens naturlige fargespill er bevart gjennom håndsortering av ulla.
Under er en stolt tekstildesigner (www.jonpettersen.com) under vevingen av prøvene til vår første tekstilkolleksjon. Her er det varmt, fuktig og høylytt!
Renningen som veven er satt opp med består av flere tusen tråder. Da er det kanskje ikke så rart at oppsett av renning er for eget fagfelt å regne.
Den enkelte ullsort innebærer utprøving av garnkvalitet og legger føringer på tekstildesign og bindingsstruktur. Ved utvikling av tekstiler er målet alltid å finne kombinasjoner av garn, binding og mønster som får frem kvalitetene i det aktuelle ullgarnet og samtidig gir ønsket uttrykk og funksjon. Norway Cloth™ tekstilkolleksjoner utvikles i samarbeid med utvalgte designere, ullkjennere og produksjonsteknikere, slik at den enkelte ullsort foredles til egnede tekstilkvaliteter
Lokalt norsk håndverk illustrert av designerduoen SØLV.