VARP & VEFT AS
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Pressemelding: Grå Trøndersau inntar London!

Denne høsten vises ullstoffer fra Grå Trøndersau fram i London, i designens høyborg. Det er spesielt utvalgt ull av høy kvalitet fra den utrydningstruede sauerasen som skal gjøres kjent for et internasjonalt publikum. Carina Sandsmark Øvestad, som driver tekstilbedriften VARP & VEFT, har fått mulighet til å vise fram tekstiler fra sin nysatsning Norway Cloth på utstillingen ”100% Norway” under London Design Festival 19.-27. September i år.

 Tekstilene er et rent naturprodukt basert på ubehandlet ull fra Grå Trøndersau i lys og mellomgrå melering. Ullen er sortert for hånd etter kvalitet og naturlige fargenyanser. Rasen, som er kjent for sin særs fine ull, er av sjelden sort og tilgangen er begrenset.

 Tekstildesigner Jon Pettersen har hatt oppdraget med å utvikle lette og draperende kvaliteter som egner seg for både interiør og bekledning. Selbu Spinneri har stått for spesialsortering av ull fra Grå Trøndersau, mens Hillesvåg har spunnet den til tynt vevgarn, som så er vevet til tekstil hos Krivi. Ulla er levert av sauebønder som er medlemmer av Raselaget for Grå Trøndersau.

 Samarbeidet er et eksempel på foredling av norsk ull i en 100% norsk verdikjede. Bedriftene er med i to samarbeidsprosjekt for å øke kunnskapen om og bruken av norsk ull. Det ene er et større forskningsprosjekt kalt KRUS, finansiert av Norges Forskningsråd. Der deltar forskere og bedrifter fra hele landet i arbeidet for bedre utnyttelse av norsk ull. Samtidig arbeider Selbu Spinneri med en karakterisering av ull fra de norske sauerasene der fiber- og tekstilkvalitet ved ulla undersøkes. Prosjektet er delfinansiert av Norsk Genressurssenter og Norilia. Det er en anerkjennelse av denne arbeidsformen at Norway Cloth ulltekstiler vises fram på den prestisjetunge festivalen, og det er ikke hver dag ull fra en utrydningstruet norsk sau havner i slikt selskap.

Bilder:

Grå Trønder er en utrydningstruet sau som nå får vist seg fram i fint selskap (foto: Arild Espelien)


Norway Cloth ulltekstiler skal vises på 100% Norway i London (foto: VARP & VEFT)

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke